Spillomtale: Beyond: Two Souls

14. oktober 2013 Roger Evensen No Comments

beyond3

Klar for å møte Jodie og Aiden?

beyond7

Willem Dafoe og rollen som doktor Nathan.

Utvikler: Quantic Dream
Utgiver: SCEE
Sjanger: Action,eventyr
Pegi: 16

Dette spillet overrasket meg stort på mange måter, nå er jeg riktignok en person som liker å tro at det finnes noe mer etter døden uten at det er noe jeg tenker over hver dag.
Spøkelsesfilmer har jeg hatt sansen for helt siden jeg komedien Ghostbusters som «purung guttevalp» på Jarlen kino i Oslo.
I de senere år har mer seriøse filmer også preget denne interessen samt internetts mange kilder om dette emnet. Jeg synes det var svært bra at en så rutinert spillutvikler som David Cage bestemte seg for å lage en spill myntet på det paranormale med sitt preg på hvordan spill bør og skal fungere.

De fleste husker vel David Cages forrige tittel som overrasket mange og skapte en ny måte for hvordan vi «gamere» skal oppfatte og spill på.
I Heavy Rain fikk vi sjansen til å bli med på et eventyr som var noe helt annet og langt mer detaljstyrt spill enn det vi noensinne hadde sett før. Jeg likte det veldig godt men må si at jeg synes det var ganske så uvant til å begynne men etter en solid test periode var jeg frelst.

Klar for å møte Jodie Holmes som har en «usynlig venn» Aiden som er koblet til Jodie helt fra hun ble født, Ellen Page portretter Jodie i spillet og jeg må bare nevne at jeg ikke har lagt merke til navnet i filmens verden før men etter dette spillet så har jeg fått en solid respekt for hennes skuespillertalent.

I andre roller møter vi ikke ukjente Willem Dafoe som både jeg og resten av verden ble kjent med i storfilmen til Oliver Stone fra 1987 Platoon, hvor Dafoe prydet coveret og filmen med sine sterke tolkning av en soldat i Vietnam.

Nok prat, la oss begynne å brekke opp spilltesten.

beyond2

Jodie mange livsutfordringer får en til å tenke litt i spillet.

Klar for en spennende spøkelses thriller?

Vi får stifte bekjent skap med Jodie i forskjellige sekvenser i livet, spillet hopper helt «tilfeldig» inn i forskjellige livsperioder hvor spiller skal settes på prøve. Historie sekvensene fenger meg og jeg ble 1 dagen jeg spilte helt fengslet og klarte neste ikke å stoppe og spille. «Måtte jo stoppe for å skrive til slutt» Om man er 2 er dette spill svært underholdene, da Jodie er koblet sammen med Aiden kan 2 spillere spille hver sin karakter igjennom historien.
Jeg valgte å spille alene 1 gangen men kommer til å spille igjennom dette spillet en gang til sammen med en kompis.

Historien er fengslende og jeg kjenner flere ganger på min medfølelse for den lille jenta Jodie og hennes «frykt» for mørke rom og hennes ekte «frykt» når det dukker opp ånder som ikke er så snille som Aiden.

Aiden for øvrig som jo er en sjel og ikke har noen synlig rolle figur er både snill og slem i løpet av spillet. Som kjent i Cages sine spill er spillers valg utslagsgivende for spillets utvalg, spiller kan derfor selv velge å være snill eller slem.

Jeg fant meg selv flere ganger kjenne litt på det å være ond når jeg var Aiden uten at det ikke skadet Jodie på noen måte annet enn å skape frustrasjoner for henne i hennes liv når man hadde en utagerende oppførsel som Aiden.

beyond9

Spillet byr på mange paranormale ting men bugner også over av eksplosive action sekvenser også.

Kjenn på frykten når lyset slukkes og rommet blir kaldt.

Spillet har mange spennende historie sekvenser, sjelden har jeg opplevd å skvette når jeg spiller men i Beyond: Two Souls må jeg innrømme at jeg skvatt flere ganger da spillet har en utrolig flott grafikk og musikalske innspill som skaper en solid stemningsfest igjennom hele spillet. Kontroll mulighetene er detalj orienterte i rollen som Jodie eller Aiden og man skal holde øynene åpne hele tiden i omgivelsene man befinner seg i hver historiedel. Man kan finne og låse opp diverse bonuser samt oppgaver som skal løses om man er svært nøye med dette.

Skal ikke avsløre for mye av de sekvensene jeg skvatt av men spillets stemning holder deg som spiller festet konsentrert til skjermen før uventede karakterer dukker opp for din karakter.

beyond6

Aiden tar på seg kamper mot rutinerte soldater.

Gameplay

Spillet er en «grafisk fest» som «trollbinder» spiller til skjermen fra start til slutt.
Kontrollmulighetene holder spiller godt fokusert til spill kontrolleren hele tiden, jeg ble raskt vant til knappene og besvarte raskt etter hvert som spillet skred fremover i historien.
Noen detaljer ble for mye av det gode for meg noen ganger, som det at man må dusje karakteren og sørge for at karakteren din får mat. Som Aiden slipper man mye av dette men selv han er avhengig av et «levende» vesen henholdsvis Jodie som han er koblet sammen med, Aiden selv tror jeg mange ganger kunne ha lyst til å rive seg løs fra henne og dra ut i verden. I andre sekvenser hvor man «ivrer» etter å komme videre faktisk må sette seg ned ved middagsbordet og spise middag før historien kan gå videre.

beyond10

Fengslende paranormalt bilde

Sammendrag

Jeg har ikke mye negativt og si om dette spillet da det passet meg og min smak svært godt, allikvel får ikke spillet den høyeste scoren fordi jeg enkelte steder synes at spillet kunne ha vært bedre dette skyldes nok at jeg vet hva Cage er god for etter Heavy Rain men også fordi historien også til dels noen få steder også ble for tynn. Her kunne man pent ha pyntet dette til for at spillet kunne ha truffet et enda bedre publikum, tror nok at spillet vil treffe og bli en salgssuksess uansett.
Spillet er verdt pengene til fullpris «retail» og gir en høy underholdningsverdi på tross av dette og selv må jeg avslutte med at jeg kommer til spille det igjen både alene og sammen med en kompis og ta litt andre valg enn nå 1 gangen for å se hva det vil si for avsluttningen av spillet.

–  Deler av historien

–  Detaljer man kunne vært foruten

–  Bredere kontrollmuligheter

–  Høyere vanskelighetsgrad

+ Godt konsept
+ God grafikk
+ God musikk
+ Gode skuespillere
+ Fengslende historiebasis

Jeg gir spillet hele 5 av 6 mulige da underholdningsverdien er høy men kunne etter min mening ha vært enda litt høyere og strengt tatt hadde jeg forventet enda mer av Cage og Quantic Dream.
Jeg håper på vegne av oss alle at Cage og Quantic Dream lager flere spill i denne sjangeren.

kast5

Bildegalleri:


 

Action, Eventyr PS3, Spillomtale, Utvalgte

Leave a Reply