Spillomtale: Max Payne 3

14. juni 2012 Roger Evensen No Comments

maxpaynefeb1

R you ready to enter my world???
Vi har vært inne i Max Payne sin intense verden… Er du klar til å bli med inn i vår spillomtale??

maxpaynefeb5

Plattform: Xbox 360,PS3,PC
Utvikler
: Rockstar Vancouver
Utgiver: Rockstar/ 2k games
Pegi: 18+

Klar for action gjensyn med en god gammel spillhelt i 2012 utgave…..

Som en god gammel 1974 årgang kan jeg se tilbake på en lang og allsidig spillkarriere som strekker seg helt tilbake til Commodore 64/128 sin gullalder… Jeg kan også erindre meg og broderns første spillmaskin hvor to streker illustrerte spillerne når vi skulle spille tennis på tv…

Spill har kommet langt siden den gang. Max Payne er en av ganske få spillkarakterer eller spillfranchiser som i det hele tatt har fått meg til å legge et spill i PC`n og bruke tastatur som kontroll.

Jeg er som dere skjønner alltid vært en konsoll mann helt siden mine barndomsdager… Men det har hendt en sjelden gang at jeg har plassert min spillkropp ned foran PC`n og hamret i vei. De tidligere Max Payne spillene har bidratt til flere timer spillmorro foran PC`n og ikke minst også på PS2.

Nok nostalgi… Jeg var rimelig spent når jeg nå skulle reintroduseres for min gamle spillhelt, eller rettere sagt antihelt. Det er jo det vår kjære actionspillhelt Max Payne  faktisk er.

At Rockstar og Take Two Interactive har hatt en finger med i utviklingen av Max Payne 3 er ganske så tydelig helt innledningsvis. Noe som bidrar til et svært høyt forventningsnivå , helt innledningsvis når jeg starter testingen av Max Payne 3 til Xbox 360.

maxpaynefeb4

Jeg er klar for mitt gjensyn med Max….. ventet i hele 8 år…..

Det faktum at Rockstar overtok var for mange en hard nøtt og svelge, men ikke for meg.

Jeg har spilt med stor iver og glede mange av spillene som Rockstar har gitt ut og var derfor meget forventningsfull til hva de klarte å få ut av «anti»helten Max Payne som har en særdeles «dunkel» historie å fortelle. Men jeg kan avsløre at Rockstar har gjort et møysommelig og godt arbeid med sin versjon av Max Payne. Hele spillmaskineriet er godt og velfungerende fra start til slutt. Eneste minus er at multiplayer delen ikke fungerte som den skulle en dag under min test. men historie delen gav meg så mye at det lot jeg fare.

First day off the sauce, and somehow i`d still ended up in the gutter

Spillet er filmatisk bygget, nærmest som om Quentin Tarantino skulle ha hatt en finger med i spillet.

Max lever sitt dystre liv som innleid sikkerhetsansvarlig for en lokal «riking» i Sao Paolo i Latin Amerika, hvor Max tilbringer sin tid til å drikke så mye som mulig på jobb og gjøre det meste han ikke burde gjøre i livet. Det varer riktig ikke så lenge før det blir rimelig actionfylt og hektisk for vår venn Max Payne.

Man får fort sympati med Max og føler med hans syn på verden og forstår raskt at han er en mann som har sett og opplevd mye og er generelt sett lei av livet, og lever fra hånd til munn fra dag til dag med skytevåpen i den ene hånda og flasken i den andre.

maxpaynefeb7

Max er glad en god skuddveksling.....

 

At spillet har en klar 18 års grense er noe jeg forstår rimelig raskt da vi får møte en «drukkenbolt» av dimensjoner i den innledende historien av spillet før vi blir loset i gang som Max i Sao Paolo.

Dette fortsetter i episoder på veien igjennom spillet og jeg synes nå at det er en god historie, grafikken er god og stemningen utvikler har satt er veldig god i forhold til bakgrunnen til vår dystre og ufrivillige «anti»helt.

I couldn`t understand them,but i didn`t have to. Cheap hoods are the same from here too Timbuktu

Historien følger det som har skjedd tidligere, for de som ikke har spilt spillet er vår venn Max Payne lei av livet generelt sett fordi han bærer på en skyldfølelse for tapet av sin familie som tærer på han og leder ham ut på en destruktiv atferdsvei som vi skal styre Max igjennom i spillet. Med denne bakhistorien forstår man raskt hvorfor Max er bitter, kynisk og hater alt og alle rundt seg. Men allikvel er han flink med våpen å i spillet blir vi introdusert for bullett time (sakte film, nesten litt Matrix følelse).

Rockstar har etter mitt skjønn gitt spillfranchisen et løft og et mer filmatisk preg enn den tidligere tegneserie følelsen de tidligere spillene i serien gav. Jeg personlig liker den utviklingen som Rockstar har gjort med franchisen og vil tippe at dette vil gi grobunn for flere Max Payne spill i regi av Rockstar.

Omgivelsene er flotte og detaljerte og gir spillet en mer omfattende og stemningsladet følelse når man gir seg i kast med snikoppdrag i jungelen eller sikkerhetsoppdrag i storbyens uteliv i byen Sao Paolo.

Spillet er som nevnt delt inn i kapitler og gir oss et innblikk i livet til Max i dag og tar oss med tilbake til fortiden i andre kapitler av spillet noe, som for meg gir en mer helhetlig bilde av livet til Max Payne og hvorfor han har blitt som han er blitt. Noe som faktisk vil si at du ikke trenger å ha spilt noen av de andre spillene for å komme inn i spillet. Max Payne 3 står godt alene som enkelt spill i forhold til de tidligere spillene.

maxpaynefeb8

Bodyguard duty aka hell

Max Payne er ikke lenger politimann i New York, familien mistet han til en tragisk skjebne noe han som nevnt bebreider seg selv for. Alkohol, piller og medikamenter går ned på høykant på både jobb og i fritiden i Max sin dunkle tilværelse. Utvikler har fanget essensen i hans tragiske skjebne og klart og gjengi det i spillet på en måte jeg ikke har sett før i spill i denne sjangeren. Fra å være et enkelt skyte spill med ”straight up shoot`em up”, så gir dette spillet mye mer enn som så. Max er ufrivillig utvist fra sin hjem by New York etter en kjedelig episode med en av byens mafia overhoder ned til Sao Paolo, hvor vår ”anti”helt har fått jobb som sikkerhetsansvarlig hos en holden forretningsmann med store forbindelser i byen.

Landet er preget at fattigdom og kriminaliteten blomsterer noe som passer for en ”skyteglad” ekspolitimann med forakt for seg selv og alle andre som befinner seg i hans omkrets.

Commando Somba er en lokal terrorcelle som kidnapper rike folk for å tjene penger på det. Når disse gutta kidnapper modellkona til forretningsmannen med Max Payne på jobb, starter spillet for alvor og det holder ikke bare og skyte og gjemme seg. Her må spiller bruke ”bullet time” hvorpå man hopper frem og alt rundt deg går svært sakte må spiller få siktet inn på sin(e) motstandere og plaffe de ned i ett og samme hopp, enten det er sidelengs eller rett på.

Får du inn noen skikkelige fulltreffere så får du se det i detalj i tilhørende sekvens. ”Litt for mye av det gode, spør du meg, men allivel underholdsverdig. A`la CSI” Spiller må finne fort ut av hvor han er i hvert brett og lokalisere våpen og ammunisjon. Går du tom. Ja da er det slutt…

Konklusjon

Forbeholder meg retten til å legge til denne omtalen når ”multiplayer” delen er åpen nok til å testes skikkelig. Den er så langt mitt eneste minus til dette spillet. Max Payne 3 leverer varene maximalt etter min standard. Utvikler har brodert ut en god historie, gode sekvenser. Mitt andre og siste minus er at noen av mellom sekvensene var litt lange men forstår at de må være der for å opprettholde spillets kvalitet. Historiedelen har det meste og utfordrer spiller på et høyt nivå, man må ikke bare gjemme seg og skyte rundt hjørnet som så mange andre skyte spill. I Max Payne må du bruke kløkt, skjønn og klokskap for å overvinne dine motstandere. Som i de fleste sekvenser er langt flere enn det du er. Bruken av omgivelsene er veldig optimalt i dette spillet og spiller må være på vakt hele tiden og finne ut hvor du bruker hva. Likte godt at man forlenger livet til Max ved å ta seg en drink eller en pille, bakdelen ved det er at synet hans blir litt ”blurry” en liten stund. Noe som kan være kjipern i en høyeksplosiv skuddveksling.

Spillet har et flott grafisk utseende, mange gode og utfordrende spillepisoder eller brett for de som liker å kalle en spade for en spade.. Gjenspiller effekten er stor og ”cool” effekten er relativt høy for oss gutta men ser ikke bort i fra at kvinnelige gamere også faller for denne trauste spillkarakteren Max Payne….

Jeg gir spillet hele 5 av 6 mulige. Kunne vært 6 av 6 om ”multiplayeren” hadde funka når jeg testet spillet.

kast5

 Kjøp din utgave av Max Payne 3 her:

Max Payne 3 PC
Max Payne 3 Xbox360

Max Payne 3 PS3

Se mange flere gode klipp fra Max Payne 3 i vår YouTube kanal

Bildegalleri:

 

Action, FPS Spillomtale, X360

Leave a Reply