Spillomtale: Medal of Honor

4. november 2010 Redaksjonen No Comments

moh1

Medal of Honor-serien fortsetter. Denne gang i Afghanistan.

Plattform: Xbox 360, PlayStation 3 og PC
Utvikler: Danger Close (EA Los Angeles) og 
EA Digital Illusions CE
Utgiver:
Electronic Arts
Pegi: 18 r

Det har vært mye snakk om det siste Medal of Honor-spillet i media de siste månedene. EA fortalte at de hadde tenkt fokusere på realisme i det kommende spillet, men da det ble kjent at spillere ville kunne hoppe i skoene til talibanske soldater i flerspillerdelen ble det i overkant realistisk for mange. Etter en lang diskusjon, som blant annet resulterte i at den amerikanske hæren tok avstand fra det kommende spillet, endte med at EA valgte omdpe taliban-fraksjonen til The Opposing Force. Til tross for navneskifte er det mange som fortsatt boikotter Medal of Honor gjennom Facebook og Steam-grupper grunnet det kontroversielle temaet.

Realistisk, sa du?

Ja, realismen skulle være en av de tingene som sto i fokus under utviklingen av Medal of Honor. Likevel finner jeg det litt urealistisk at en gruppe, bestående av fire machosoldater fra USA, kan eliminere hundrevis av talibanske soldater alene. Det hele er tydeligvis satt litt på spissen, som i mange andre FPS-spill, men det hele blir litt komisk når fiendene springer en etter en ned en fjelltopp bare for bli skutt av de fire amerikanerne. Jeg er litt skeptisk til at talibanske soldater er så taktisk handikappede i det virkelige liv.

Til tross for at realismen ble litt fraværende, er det mange gode sider ved MoH. Afghanistans natur blir for eksempel nydelig skildret i Eas digitalisering av landet. Men, selv om landskapet er gigantisk, er MoH et veldig linert spill. Ordet linert kan for mange virke litt skremmende, men det passer faktisk utmerket i Medal of Honor. Takket være den begrensede friheten blir man mer avhengig av lagkameratene. Mer avhengig blir man ogs av ammunisjon-funksjonen hvor man kan be andre lagkamerater om påfyll.

moh6

FaktaLinkin Park-medlemmet Joe Hahn sto for redigeringen av den ene traileren til Medal of Honor. Her fikk han i oppgave få sangen deres, «The Catalyst», til passe perfekt som bakgrunnsmusikk.  

Historien

Historien starter under de første dagene av invasjon av Afghanistan i dagene etter angrepet på World Trade Center. En gruppe med fire amerikanske soldater får i oppdrag finne en person ved navn Tariq som brer på informasjon som CIA gjerne vil ha tak i. Det viser seg være lettere sagt enn gjort og de fire soldatene blir utsatt for et langt større oppdrag enn de hadde sett for seg.

I tillegg til spille rollen som redningsmann for Tariq, vil spilleren f oppdrag som innebrer snikskyttererfaring og evnen til kjøre en ATV. Det er fin dose med variasjon i kampanjemodusen, men de varierte oppdragene har kanskje gtt litt utover lengden på spillet. Selv brukte jeg ca. 6 timer p spille ferdig kampanjemodusen som strengt tatt er litt lite.

Ta opp kampen online

For mange vil nok ikke lengden på kampanjemodusen ha noe si, da FPS-spillere ofte har en tendens til kjøpe spill på grunn av flerspillerdelen. Bak denne delen av spillet finner vi svenske DICE, som også har stått bak Battlefield-serien. Som soldat i flerspillerdelen får vi muligheten til spille som tre forskjellige klasser: Sniper, Rifleman og Special Ops. Gjennom sanke erfaringspoeng med hver klasse låser man opp bedre våpen og utstyr. Og skulle man være så effektiv oppnå en høy poengsum uten det, blir man belønnet med spesielle angrep og utstyr som kan minne litt om såkalte killstreaks fra Call of Duty: Modern Warfare 2. For eksempel kan man få ekstra ammunisjon ved drepe mange nok fiender, eller kanskje en rakett med valgfri destinasjon er mer din stil?

En av de negative sidene ved sjangeren, i følge mange FPS-spillere, er camping. Camping er når en spiller finner seg en plass hvor det ofte er god utsikt over kommende fiender disse er ofte vanskelig eliminere, da de ofte er forberedt på at fiendene skal dukke opp. Hvis du er en av de som ikke tolerer camping, kan jeg råde deg til styre unna Medal of Honor for her kryr det av den sorten.

moh3

Camping: Camping er et kjent problem i FPS-sjangeren.
De forskjellige flerspillermodusene

Det er fire forskjellige spillmoduser i flerspillerdelen:

Team Assault: De som er kjent i FPS-sjangeren vet antakelig hva dette dreier seg om. Her skal du spille på ett av to lag og eliminere det andre laget. Enkelt og greit.

Combat Mission: Denne modusen er kanskje den mest interessante blant de fire som er tilgjengelige. Her skal et lag prøve fullføre en rekke oppdrag, mens det andre laget har i oppdrag hindre disse oppdragene i bli fullført. Etter hvert som oppdragene blir fullført vil nye deler av kartet bli låst opp.

Objective Raid: Her skal det ene laget plante bomber på det andre lagets territorium. Deretter handler det om holde beskytterne unna lenge nok til å få bomben til eksplodere.

Sector Control: I denne modusen handler det om ta kontrollen over bestemte omrder på kartet. For gjøre dette må du reise et flagg i omrdene, og beskytte det helt til laget vinner.

Konklusjon

Det er mye positivt med Medal of Honor, deriblant den underholdende flerspillerdelen og den flotte digitaliseringen av Afghanistan. Likevel byr spillet på en rekke negative sider også: Provoserende historie for enkelte, fritt spillerom for såkalte campere og for mange likheter til andre kjente onlinespill som Call of Duty: Modern Warfare 2 og Battlefield: Bad Company 2. Sistnevnte er det ikke så rart at Medal of Honor har fellestrekk med, siden utvikleren er den samme på flerspillerfronten men jeg skulle likt sett utvikleren tatt flere friheter i Medal of Honor. Det er to forskjellige spillserier så for guds skyld: Vær forskjellige!

Vi har testet Xbox 360-versjonen av spillet.

kast4

Bildegalleri:

Action, Online Spillomtale, X360

Leave a Reply