Forhåndstitt:Total War: Shogun 2 – Fall of the Samurai

6. mars 2012 Redaksjonen No Comments

shogunfallofsamurai10

Vi har testet Total War: Shogun 2 – Fall of the Samurai…

shogunfallofsamurai1

Plattform: PC, utvidelsepakke
Utgiver
: Sega
Utvikler: The Creative Assembly
PEGI: 16+

Har du ikke har hatt gleden av å spille «Total War: Shogun 2» så har du gått glipp av noe, og livet ditt er utvilsomt litt gråere enn det trenger å være.
Grunnen til at jeg kan si dette uten overdrivelse er fordi Total War spillene har klart å suksessfylt blandet det beste fra turbasertstrategi og samtidsstrategi. I den turbasertedelen inntar du rollen som klanoverhode og får ansvaret for å rekruttere soldater, kjøpe bygninger, lage allianser og ikke minst starte kriger. I samtidsstrategidelen er du en general og har kontroll over en hær som skal brukes for å eliminere med motstående hæren. Slik har alle Total War spill vært oppbygd, og forhåpentligvis vil de fortsatt være det i fremtiden. The Creative Assembly har ikke endret formelen på «Total War: Shogun 2 – Fall of the Samurai» som er en enkeltstående tilleggspakke til «Total War: Shogun 2».

shogunfallofsamurai8

Interresant tidsepoke

«Total War: Shogun 2 – Fall of the Samurai» er satt 400 år frem i tid fra «Total War: Shogun 2», og som den veldig informative introduksjonvideoen sier så har det skjedd en del i Japan de siste fire hundre årene.

Japan har nettopp åpnet seg for utenlandsk handel, og vestlig innflytelse fulgte naturligvis med. Ikke alle klanene var så giret på de utenlandske og shogunen sin stilling til dem, så noen klaner i sør-Japan ville at det sittende shogunatet skulle abdikasjon å gi sin makt til den hellige keiseren. Mange klaner ville dette og ga derfor mye av makten sin til keiseren, men ikke shogunatet. De ville ikke gi slipp på den makten de hadde jobbet for. Dette resulterte i en borgerkrig som japenere kaller Boshin Sensō, «krigen i dragens år».

Det er på dette tidspunktet du tar kontroll over en klan og får valget mellom å støtte shogunatet eller keiseren. Det var bare en klan som var spillbar i den versjonen jeg fikk, og den klanen var lojal mot keiseren. Men det betyr ikke at du alltid må sloss i keiserens navn, heldigvis kan du selv velge hvem du vil alliere deg med etter at du har startet spillet.

shogunfallofsamurai4

Sverd til en pistolkamp

Ved første øyekast ser dette kanskje ut som det originale «Total War: Shogun 2», men etter litt spilletid legger du fort merke til nøyaktig hvor mye som er forandret. Noen av forandringene ser interessante ut, mens noen få ser ikke fult så attraktivt ut. Det som jeg ikke liker med denne versjonen er selve visuelle stilen. «Total War: Shogun 2 – Fall of the Samurai» går for en klar industrialisert preg hvor alt av ikoner, bilder og kart har en sepiabrun farge over seg. Jeg har ikke problemer med stilen, men jeg har det med fargevalget, fordi den gjør det vanskelige å raskt skille for eksempel bygninger med hverandre. Takket være alle de sepiafarget bygningsikonene kan jeg ikke se at markedet er et marked, alle ikonene glir i ett og det utvikler seg til å bli et irritasjonsmoment etter litt tid.

«Total War: Shogun 2 – Fall of the Samurai» har også et større fokus på langdistanse våpen med gevær, og kanoner. Jeg er litt redd for at kampene kan bli litt kjedelige i lengden siden nærkamp blir unødvendig og strategisk idiotisk, som jeg syns det ble i «Empire: Total War». Men det skal også sies at jeg ikke fikk spille et fult spill, så det kan hende The Creative Assembly har gjort noe senere i spillet som fjerner min bekymring, men utifra det jeg fikke spille så var det ingenting som tydet på det.

shogunfallofsamurai5

Allier deg, eller start din egen republikk

Forandringer jeg syns ser bra ut er for det første er at et år varer mye lengre nå. I «Total War: Shogun 2» var et år delt opp i fire turer: sommer, høst, vinter og vår. Nå er året delt opp i 24 turer og hver årstid har seks turer. Det betyr at vinteren er seks ganger så lang, og det har mye å si siden hærer som er uten for sine egne landegrenser taper soldater hver tur i vinteren. Og dette må du ta i betrakting hvis du vil vinne.

Andre ting jeg likte er de nye seiers betingelsene, for som du vet så kan du allierer du deg med keiseren eller shogunen, men det finnes en tredje mulighet. Du kan lage din egen republikk, og bli japansk enehersker. Personlig syns jeg det høres veldig kult ut og jeg gleder meg til jeg får spille det fullstendige spillet hvor jeg kan erfare dette.

shogunfallofsamurai9

Modernisme forandere alt

Agenter har også fått en overhaling. I «Total War: Shogun 2 – Fall of the Samurai» endrer de ikke bare ferdighetstreet til de allerede eksisterende ninja- og geisha agentene men du får tre nye. To av dem er lojalitet-spesifikke propagandaagenter: ishen-shishi som bare kan bli rekruttert av keiserklaner, og shinengumi som jobber eksklusivt for shogunatet. Den tredje er en veldig allsidig agent som er i stand til å drepe generaler, og overvåke hærer for å nevne noe. Jeg elsket denne agenten og fant han veldig nyttig i det strategiske spillet mitt.

En annen ting som jeg syns fortjener og bli nevnt er det nye teknologitreet. For denne gangen er det ikke bare å forske på militære eller infrastrukturtelle teknologier og høste inn belønningen som i «Total War: Shogun 2». Modernisering spiller nå en stor rolle. Fordi hvis du velger å lære en teknologi så vil teknologien ikke bare komme med belønningene, men den vil gjøre de gamle samurai soldatene dine mindre effektive, og gjøre populasjonen din mer missfornøyd. Så spørsmålet er da om du vil ofre almenhetens glede for teknologier som kan være essensielle for en seier.

shogunfallofsamurai2

Konklusjon

Etter mine omganger med «Total War: Shogun 2 – Fall of the Samurai» er jeg ikke skeptisk for om jeg kommer til å bli underholdt eller ikke. Jeg hadde det veldig kjekt, og jeg gleder meg til å se fullversjonen på tross av at jeg er redd med tanke på det stor fokuset på langdistanse våpen.

«Total War: Shogun 2 – Fall of the Samurai» er en enkeltstående tilleggspakke til «Total War: Shogun 2» og lanseres 23 mars 2012.

kast4

Se klipp fra dette og andre aktuelle spill i vår videokanal

Forhåndsbestill spillet her:

Total War: Shogun 2 – Fall of the Samurai PC

Total War: Shogun 2 – Fall of the Samurai Download

Bildegalleri:

 

Action, Strategi PC, Spillomtale

Leave a Reply